Vértestolna

vertestolnaVértestolna a Gerecse völgyében meghúzódó 516 fő lakosú település. Nevét valószínűleg a honfoglalást követően a Duna déli oldalát birtokló Ketel fia Alaptolmától kapta. 1733-ban Esterházy József, a tatai-gesztesi uradalom gazdája, német telepeseket telepített e tájra. Az itt otthonra találó hívek számára emelték a Gött Antal tervei alapján készült, a faluképet meghatározó, barokk katolikus templomot, melynek keresztelő kútja barokk, míg a főoltár kicsivel későbbi, a kifinomult rokokó jegyeit viseli magán.

A faluban több civil szervezet működik, így a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Vértestolnai Sport Egyesület, a Vértestolnai Németek Hagyományőrző Egyesülete, a Grüner Wald  Közhasznú Kulturális Egyesület, valamint a kitűnő, nagy közkedveltségnek örvendő Freunde Kapelle zenekar. Az egyesületek jelentős szerepet töltenek be a közösségi életében, az évente megrendezésre kerülő Falunapon, Márton napi ünnepségen, a szüreti felvonuláson, a Falukarácsonyon.

A falu kedvelt kirándulóhely. Itt vezet keresztül a Gerecse 50 teljesítménytúra útvonala. A környező erdők a vadászok paradicsoma, melyet a Vadászház vendégfogadó szolgál ki.

Nyomtatás